Quart és cultura

  Benvinguts i benvingudes a la pàgina web de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Quart de Poblet. Ací podràs trobar tota la informació relativa a la programació cultural i totes la notícies sobre certàmens, concursos i exposicions que s'organitzen des del departament.


Read More...
0

Cisterna Àrab

Imprimeix
Categoria: Sin categoría
Es va publicar el divendres, 19 desembre 2014


Quart de Poblet conserva en el seu centre històric, junt a l'Església de la Puríssima Concepció, una de les poques cisternes medievals que encara es poden visitar en Valencia. 

Història:

Se situa al subsòl de la Plaça de l'Església, una de les places principals i més antigues de la població, a excepció de l'entrada, que sorgeix a un costat d'aquesta plaça. La seua estructura és igual a la d'altres cisternes que es conserven, com la de la veïna població d'Aldaia, i encara que alguns detalls actuals són fruit de refaccions posteriors, el seu origen es remunta a època àrab. Per la seua importància i singularitat va ser declarada BIC l'any 1981 i tant la cisterna com el seu entorn compten amb la màxima protecció patrimonial.

L'edificació té dues parts. D'una banda, les escales d'accés, i per un altre la cisterna pròpiament aquesta o dipòsit on s'emmagatzemava l'aigua. Aquesta és una sala rectangular amb volta de canó amb dues obertures en la part superior per les quals entrava l'aigua. En la seua construcció es va utilitzar rajola de fang cuit per al sòl de l'escala i de la cisterna. L'escala i la cisterna estan cobertes per una volta de canó excavada. Solament hi ha un accés, situat a nivell del carrer, per on es baixava a la font (avui desapareguda) de la qual es carregava l'aigua. Avui dia, en eixa paret, hi ha una obertura, feta amb rajola a cara vista, que dóna pas a la sala de la cisterna.

Aquesta cisterna va ser utilitzada com a dipòsit d'aigua per a proveir al municipi. Segons els testimonis orals, la cisterna es plenava d’aigua que li aplegava des del Turia, a través de la séquia de Quart, una vegada a l’any. Això era prou per a proveir a la població durant eixos dotze mesos. El plenat començava en la nit de lluna vella del mes de gener. Com eren necessaries de 10 a 20 hores per a realitzar l’operació, aquesta es prolongaba durant dos nits, des de les onze fins a les quatre de la matinada.

En l'actualitat, la cisterna ha sigut rehabilitada per a obrir-la al públic i donar-li un ús cultural, que respecta l'estructura original i afavoreix la seua conservació. La porta d'accés s'ha construït en rajola massissa amb arc de mig punt i s'ha col·locat una porta de ferro. A l'interior s'ha il·luminat l'escala i s'ha obert una porta per a accedir a la cisterna. La sala de la cisterna realitzada amb volta de canó excavada s'ha revestit i s'ha pintat amb calç. La sala també s'ha il·luminat convenientment per a albergar exposicions i mostres culturals, encara que al presentar certa limitació d’accés a persones en movilitat reduïda, altres espais municipals habilitats tenen prioritat.

Porta de la Cisterna Quart de Poblet (Foto: Ajunt. de Quart)Escala de la Cisterna Quart de Poblet (Foto: Ajunt. de Quart)Accés a la Sala de la Cisterna Quart de Poblet (Foto: Ajunt. de Quart)Sala de la Cisterna Quart de Poblet (Foto: Ajunt. de Quart)

Les visites, sota demanda, poden concertar-se en:

Casa de Cultura

Plaça  Valldecabres, 19 
46930 Quart de Poblet (València)

Telf: 96 154 75 97
E-mail: Es protegeix aquesta adreça electrònica contra correu brossa. Necessiteu el JavaScript habilitat per veure-la.

cisterna rab



Casa de Cultura

Plaça de l'Esglesia, s/n
46930 Quart de Poblet (València)




© Área de Cultura

Información: Plaza Valldecabres,19
tel. 961547597/961520315 e-mail: Es protegeix aquesta adreça electrònica contra correu brossa. Necessiteu el JavaScript habilitat per veure-la.