Coneix els guanyador...

El jurat de la trenta-setena edició del Saló de Fotografia de Quart de Poblet va determinar els premiats dissabte passat en una jornada realitzada en la sala d'actes de la Casa de Cultura. La regidora de cultura Cristina Mora va presidir el jurat d'este important certamen que va comptar amb la presència d'Ana Teresa Ortega, professora titular en la Facultat de Belles Arts i directora del màster en fotografia de la Universitat Politècnica de València, la...


Read More...

El projecte de divul...

Quart de Poblet forma part del projecte de divulgació científica Ciutat Ciència, una iniciativa del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Obra Social La Caixa. D'esta manera, els habitants de la nostra localitat coneixeran de primera mà l'actualitat científica i tecnològica. Així, Quart de Poblet podrà disposar d'activitats de divulgació científica en múltiples formats (exposicions, conferències, visites a centres d'investigación...) i incorporar-les a la programació cultural. El projecte inclou una sèrie de tallers online per a que...


Read More...

La 6a edició de la S...

La sisena edició de la Setmana de la Ciència de Quart de Poblet, organitzada per l'associació Quart és Ciència i patrocinada per l'Ajuntament, compta amb un extens programa d'activitats que començarà el 5 de novembre i finalitzarà el dia 14. El diumenge 5, a les 18.30 hores, es projectarà el setè capítol de la sèrie documental “Cosmos” en el Centre Cultural El Casino i a continuació es realitzarà un col•loqui-debat amb experts en la matèria. El dia...


Read More...

Les exposicions cult...

Els pròxims tres mesos seran molt importants per a la cultura de Quart de Poblet, ja que les exposicions que estan programades en la Casa de Cultura no deixaran indiferent cap veí de la nostra localitat. Del 13 al 26 de gener, la pintora Alicia Gil exposarà "El camí que fa la línia", que sorprendrà a tots els que passen per la sala d'exposicions. Mentrestant, la Falla Carrer Alacant serà la protagonista del 30 de gener al...


Read More...

L’Espai Etnològic de...

L'Espai Etnològic de Quart de Poblet és ja una realitat en la Casa de Cultura. Amb motiu de la inauguració de l'exposició "Fumerals" cedida pel Museu Comarcal de l'Horta Sud es va fer la posada de llarg d'un dels espais en què porta treballant des de fa molts mesos, la Regidoria de Cultura i Patrimoni dirigida per Cristina Mora. Situat en l'avantsala de la Sala d'Exposicions de la Casa de Cultura, l’Espai Etnològic és un lloc...


Read More...
01234

Arquitectura religiosa

Imprimeix
Categoria: Sin categoría
Es va publicar el dilluns, 03 novembre 2014

Article Index


En la categoria de l'arquitectura religiosa destaquen a Quart dos monuments:
Ermita DE SANT ONOFRE

En l'actualitat es localitza en el Parc de Sant Onofre, encara que en origen es localitzava aïllada i distant del poble en la partida rural que rebia el nom del anacoreta. Explica la tradició local que l'ermita va ser erigida en el lloc en el qual es troba per petició del propi sant, que se li va aparèixer al moliner del Molí de la Senyoria de Poblet per a encomanar-li que el poble li construïra una ermita en el seu honor.

La construcció data del segle XIV encara que ha patit refaccions diverses als llarg dels segles, que justifiquen l'eclecticisme de la seua arquitectura i decoració. En 1547 es va ampliar i es va construir una capella dedicada a la Mare de Déu de la Llum i es va col·locar una creu gòtica en la porta (avui desapareguda). El conjunt presenta un aspecte com a edificació senzilla tardobarroca, prevalent trets concrets de la reforma de 1723 en estil barroc-rococó, i detalls historicistes de 1880, època en què es va restaurar i es va col·locar l'actual porta. Ja en 1904 es va afegir el sòcol i es va canviar el paviment. En 1940 es va reposar l'altar major i els de les capelles i es va substituir la rajoleria de 1865 en el timpà de la porta.

La façana és senzilla, de maçoneria arrebossada de morter i amb buit circular acristalat; i acaba amb un remat en forma d’espadanya. La planta és longitudinal de quatre trams, sense creuer i amb capelles laterals. Posseeix cor elevat als peus. Sobre el presbiteri, en la primera crugia, té una original volta de creueria renaixentista de ressons gòtic-mudèjars, amb nervis de rajoles mixtilinis. La nau és de volta de canó i arcs de mig punt recolzats en falses pilastres barroques sobre el mur. En les capelles laterals destaca la de la Mare de Déu de la Llum amb la seua cúpula el·lipsoidal. El Crist, en urna acristalada, evoca retaule en capella lateral de model neoclàssic de principis del segle XIX. Enfront, un altre similar amb la Verge, neoclàssic. L'altar major de l'església és del segle XX i s'assembla al barroc original.

Després de la restauració que es va dur a terme en 2003 i a la vista dels valors patrimonials de l'edifici, va ser declarada Bé de Rellevància Local. En l'actualitat l'ermita de Sant Onofre acull la parròquia de la Verge de la Llum.

 Ermita Sant Onofre Quart de PobletErmita Sant Onofre Quart de Poblet Ermita Sant Onofre Quart de Poblet
ESGLÉSIA PARROQUIAL PURÍSSIMA CONCEPCIÓ

L'església parroquial ha sigut des de la seua construcción, fa ja set segles, el centre de la vida religiosa de Quart. En origen incloïa el cementeri vell de la població (a esquena de l'església i en ús fins a 1911) i la casa Abadia. La casa Abadia actual és localitza a la dreta de l'església formant una placeta, mentre l'antiga casa abadia estava en la part central de la plaça i tenia comunicació directa amb l'església i amb un altre immoble de dos pisos. Sobre la porta estava l'escut del Monestir de Poblet.

Desconeixem la data exacta de la seua construcció, probablement de principis del segle XIV i sota la primitiva advocació de Santa Maria, cosa habitual en els primers moments de la conquesta cristiana i que obeïa a la particular devoció del rei Jaume I a la Verge. L'església medieval posteriorment es va consagrar a la Puríssima Concepció. No obstant açò, el conjunt actual reflecteix un estil barroc valencià, adoptat després de la reforma del segle XVIII.
És un temple d'una sola nau amb capelles entre els contraforts. L'àmplia nau es decora mitjançant estuc i or fins al sostre, en el qual es representen mitjançant frescos escenes religioses de la vida de Crist i de Sant Onofre. Destaquen com a peces excepcionals el baptisteri cobert de ceràmiques representant el Baptisme de Jesús, i l'altar de marbre, peça valuosa, a més de nombroses obres d'art que ocupen un lloc rellevant dins del barroc valencià.

El campanar sembla ser d'època posterior, encara que les dades sobre aquest element són molt escasses. El temple es va restaurar ja en 1916, sobretot a nivell d'acabats i estucats interiors. Aquesta restauració es va dur a terme per subscripció popular, i va acabar de definir la imatge actual del temple.

Es tracta d'un dels millors exemples d'arquitectura contrarreformista del barroc valencià, i compta amb la declaració de Bé de Rellevància Local.

Iglesia Purisima Quart de Poblet

Iglesia parroquial Purísima Concepción (Foto: Ajunt. de Quart)Iglesia parroquial Purísima Concepción


© Área de Cultura

Información: Plaza Valldecabres,19
tel. 961547597/961520315 e-mail: Es protegeix aquesta adreça electrònica contra correu brossa. Necessiteu el JavaScript habilitat per veure-la.